Digitala projekt (8p) - Grupp 1 "CCD für alle"

 

Det här projektet går i stort sett ut på att skapa en webkamera/digitalkamera från grunden. Vi har en CCD kamera som är ett slags videokamera. Ur den tar vi en bild som digitaliseras med en Analog till Digital omvandlare. Denna bild lagras på ett minne i konstruktionen. Därefter skickas denna bild till en PC där den presenteras i ett lämpligt bild format.

Vi började den här kursen med absolut ingen som helst vana när det gällde hårdvarukonstruktion. Vi har stött på många problem under kursens gång och det har bitvist känns mer än hopplöst, men kursen är upplagd så att man inte behöver ha extrema eller ens befintliga kunskaper när det gäller projektarbete av denna sort. Det finns mycket hjälp att tillgå!

 

 
Vår konstruktion. CCD kameran är den lilla svarta som ligger bredvid kretsbordet.

 

 

Vår konstruktion underifrån. Många sladdar och virningar blir det!

 

Resultatet då? Jodå, det fungerar hyfsat! Vi delade upp vårt projekt i två delar och båda fungerar utmärkt var för sig, men när vi kopplar ihop de båda delarna i vårt C-program så uppstår vissa problem. Sammanfattningsvis så får vi i alla fall upp bilder och resultatet kan ni se nedan:

 

 
Lyckliga över att vi har fått fram en bild. Jonas till vänster och Tobias till höger.   Bild av konstruktionen tagen med vårt projekt. Konstruktionen är i mitten av bilden.

 

Nu efter kursen är klar så tycker båda att det har varit en av de mest intressanta kurserna vi har gått. Man lär sig oerhört mycket på att arbeta på det här sättet och om man skulle fastna i något problem så finns alltid handledarna på plats och hjälper till. Kursen rekommenderas varmt till alla! Vår rapport där projektet beskrivs mycket mer ingående finns att läsa här: Rapport.

 

Grupp 1 - Tobias Sjölin(d98ts) och Jonas Hagberg (d98jh), Lund 2003